Het overzicht van een jaar Rodi Bedrijvengolf
Wij weten waarom golf nooit verveeld

BROEK OP LANGEDIJK - Het is inmiddels een grote traditie. De Bedrijvengolfcompetitie van Rodi, maar zeker ook de terugbliek daarop door Regina Ranzijn. Dit jaar is geen uitzondering. Op geheel eigen wijze blikt Ranzijn terug op een jaar lang bedrijvengolf met Rodi.

‘s Nachts werd ik wakker van gigantisch noodweer. Het onweert en bliksemt, het waait en de regen klettert tegen de ramen. Als toegift slaat de bliksem in, zodat alles om mij heen het begeeft. Denk aan een wekker, het licht en niet als laatste aan mijn laptop... Met een zaklamp, die gelukkig nog naast mijn bed lag, op zoek naar de meterkast. Aldaar bleek ik slechts een schakelaar te hoeven omzetten en warempel, alles deed het weer. Wat kan een mens onthand zijn als de stroom uitvalt.
Meteen zag ik het doemscenario voorbijkomen: o nee, nu kan ik het artikel voor Regiogolf niet maken. En het moet uiterlijk maandag klaar zijn. Gelukkig, alles werkt weer, en ik ook.
Afgelopen golfjaar was alweer het zevende jaar onder de Rodivlag. Echt even nageteld of dit wel juist was. Het klopte, maar het leven lijkt af en toe wel een sneltrein, het raast maar voort en wij stappen elke keer weer in.
Waarom hebben wij, of beter gezegd máken wij, nog tijd vrij om te golfen? Wat is er nu zo boeiend aan een golfdag? Omdat we er goed in zijn? Er zijn prijzen te winnen? Dan hoeven we niet te werken? Of niet te koken?
Gezelligheid
Eigenlijk zijn er meerdere antwoorden, maar eentje springt er bovenuit en dat is: gezelligheid, ongedwongen met elkaar een balletje slaan, en ook al raakt men geen bal, toch genieten. Het winnen is niet zo belangrijk, het netwerken wel. Bij elkaar informeren hoe het zakelijk en vaak ook privé gaat. Allemaal hebben we met de crisis te maken. De een wat meer dan de ander, en dan is het fijn om gewoon eens te horen hoe een ander hiermee omgaat. Nog steeds geldt: samen zijn we sterk.
Dit is de kracht van een golfdag: Even los van de eigen bedrijfssorus, heerlijk buiten lopen, lachen om een flightgenoot, een borrel op het terras met een lekker bittergarnituur, douchen en aansluitend heerlijk eten in het restaurant. Een happening die wij met z'n allen gezellig maken.
Wat ook meespeelt is dat veel bedrijven al jaren meedoen aan deze bedrijvencompetitie. De meesten kennen elkaar vrij goed, wat zorgt voor een gevoel van vertrouwd zijn met elkaar. De nieuwe bedrijven die toestromen voelen zich vrijwel meteen thuis en opgenomen in de bestaande groep.
Golfen is dus meer dan (simpel) tegen een balletje slaan. Er zit een sportief element in uiteraard, maar het sociale is net zo belangrijk voor de meesten.
Receptie
In januari komen de captains, met of zonder aanhang, tijdens de Rodi bedrijvengolf nieuwjaarsreceptie het nieuwe jaar inluiden en terugblikken op het voorgaande jaar. Nieuwe leden worden voorgesteld, Richard van Stralen toont wat foto's van het voorgaande seizoen, met beelden van de prijswinnaars, de captainsday, en het reisje naar Portugal.
Na de stamppotmaaltijd nog even een vooruitblik, het wedstrijdschema wordt bekend gemaakt, en iedereen kijkt uit naar de openingswedstrijd in maart.
Zoals gewoonlijk beginnen de meesten in februari eens naar hun golfset te kijken. Waar is ie eigenlijk? In de locker of toch thuis in de garage? Hier en daar met een verrotte appel of beschimmelde Mars er nog in. Maar dat gebeurt altijd weer.
Tevens begint ook de golfkriebel op te spelen. Er wordt een bezoekje aan de driving-range gebracht, en dat is vaak schrikken. Terwijl men dacht een lekker balletje weg te slaan, gebeurt het tegenovergestelde. Niets lukt, maar dan ook niets. Knap waardeloos. Maar dan komt er hulp in de persoon van Mark Haarman. Hij weet als golfheadpro als geen ander waar de fout of fouten zitten. Een blik is voor hem al genoeg, en met een kleine aanwijzing zet hij de wanhopige golfer weer op het goede spoor.
Handig
Tijdens de competitie geeft Mark Haarman altijd een clinic, voordat de wedstrijd begint. De ene keer over de manier om uit een bunker te komen, de andere checkt hij het korte werk of het chippen. Altijd handig eens zo'n clinic bij te wonen.
Eindelijk is het dan eind maart en gaan we met z'n allen van start. De baan lag er redelijk bij en werd steeds beter naarmate het seizoen vorderde. April, mei en juni waren prima qua weer en de scores mochten er zijn. In juli is er geen bedrijvengolf, de meesten zijn met vakantie, dus in augustus wordt de draad oftewel de club weer opgepakt.
Elk jaar wordt er een bedrag of cheque overhandigd vanuit de bedrijvengolfcompetitie. Dit jaar was de Mytylschool de gelukkige. Het paard dat de kinderen al jaren verzorgden en bereden ging dood, een groot gemis. Wat is het dan mooi deze kinderen weer gelukkig te maken door dit jaar het bedrag aan hun school over te maken om een prachtig nieuw en lief paard aan te schaffen.
Verrassingsdag
Eind september komt er een einde aan de competitie, de winnaars zijn bekend, de bokaal met de grote oren is uitgereikt en er rest de captains nog de verrassingsdag, oftewel de Captainsday. Zoals elk jaar wordt deze dag geheel verzorgd van ontbijt tot en met diner op geheime locaties. Er wordt gegolfd, geborreld, gegeten, gelachen en volop genoten.
Na deze Captainsday is er voor diegenen die zich aangemeld hebben, nog het reisje naar Vilamoura in portugal. Ook hier wordt op prachtige banen gegolfd en opnieuw heel veel plezier gemaakt.
Gezelligheid kent geen tijd.
Volgend jaar gaan we er fris en fruitig opnieuw tegenaan. Want wij weten allemaal waarom golf nooit verveeld!
Regina Ranzijn
Artikel geplaatst op: 17 november 2012 - 17:33

Gerelateerd

Delen