Talent eindigt op Haagsche slag achter winnaar
Glanzend zilver Ji in EK

Een Europese titel winnen in eigen land; het zou wat zijn geweest. En Jerry Ji was er dicht bij. Het talent van de Noordwijkse kwam na een zinderend toernooi op de Haagsche welgeteld een slag te kort voor de eindzege, maar zijn zilveren medaille had absoluut een gouden glans.
Jerri Ji behaalde een geweldige tweede plaats in het EK, dat werd gespeeld op de Haagsche.

Dat Jerry Ji (18) zich zou opwerpen als de vaandeldrager van de elf koppen tellende Nederlandse delegatie, was op zich niet verrassend. Hij laat al tijden zien een goede ontwikkeling door te maken. Vorig jaar zegevierde hij al in een prestigieus toernooi in de Verenigde Staten, en recent kroonde hij zich nog met overmacht tot Nederlands kampioen strokeplay.
Maar golf blijft gelukkig golf, en zekerheden zijn er nooit. Toch liet Ji zich vanaf de eerste dag zien. Hij opende met een ronde 69, de tweede score van de dag. Alleen de Fransman Adrien Pendaries was een slag beter. Een dag later liet Ji echter wat slagen liggen. Zijn ronde 74 betekende dat hij zakte in het klassement, waarna hij een dag later na een ronde 70 weer wat terrein won.
Nummer acht

Jerry Ji ging de slotronde in als nummer acht, op liefst vijf slagen achter de Deense leider Nicolai Hojgaard. Normaal gesproken en schier onoverbrugbare achterstand, maar op de Haagsche kunnen gekke dingen gebeuren en dat bleek ook nu. Hojgaard kende een at moeizame dag en was na zestien holes slechts één onder voor de dag. Ji had op dat moment al drie slagen goedgemaakt, want de Nederlands kampioen stond op -4 en zat dus nog maar twee slagen achter Hojgaard.
Die twee slagen vergooide de Deen op de achttiende, waar hij vanaf de tee zijn eerste bal out of bounds sloeg, om vervolgens met een dubbel bogey te eindigen. Maar Ji kon niet profiteren. Hij eindigde zelf met een bogey, en baalde daar behoorlijk van. ,,Een bogey op de laatste, dat is echt gewoon zonde’’, somberde Ji, die met een par een play-off om de winst zou hebben afgedwongen. ,,Altijd jammer, maar ik heb een goed gevoel overgehouden aan dit toernooi. Het was allemaal heel solide en dat is natuurlijk wat je graag wilt.’’
Voetsporen

Met een score van -6 (282) op de fantastisch geprepareerde Haagsche kon Ji natuurlijk wel voor dag komen. Hij wist de Ier Robin Dawson, de Noor Viktor Hovland - beide net als winnaar Hojgaard in de top tien van de wereld - en de Engelsman Mitch Waite naast zich. Met zijn tweede plaats trad hij in de voetsporen van bekende voorgangers. Maarten Lafeber werd in 1996 al eens tweede in het EK, terwijl Richard Kind precies tien jaar geleden die klassering liet bijschrijven.
De overige Nederlanders konden niet tippen aan de prestatie van Ji. Nordin van Tilburg sloot af op plaats 45, nadat uitgerekend zijn slotronde veruit de minste van de vier was. Het talent uit Ossendrecht noteerde drie keer een ronde 72, maar sloot af met een 76 voor een totaal van plus vier.
Twee slagen meer waren er voor Pierre Verlaar, die ook op de slotdag de meeste problemen kende. Na 72-72-74 sloot hij af met een ronde 76. Daarmee eindigde Verlaar op plaats 56.
Liefst acht Nederlanders overleefden de cut niet en kwamen daardoor slechts drie ronden in actie. Stan Kraai (), Philip Bootsma (), Peter Melching (), Koen Kouwenaar en Kiet van der Weele (), Dario Antonisse en Vince van Veen () en Robin van Deutekom () konden voortijdig naar huis.
Artikel geplaatst op: 24 juli 2018 - 02:31

Gerelateerd

Delen