Alles wat niet kan, gebeurt dit jaar in de hoofdklasse
Competitie vol verrassingen

De hoofdklasse bij de heren is dit jaar één grote tombola. En de winnende lootjes belanden bij de clubs die jaar niet direct zou verwachten. De verliezers daarentegen zijn ook weer de clubs die niemand voorzag. Eigenlijk is de samenvatting simpel: alles wat niet kan, gebeurt dit jaar in de hoofdklasse.
Robbert van Helden, captain van de ongeslagen Noordwijkse.

Neem de Noord Nederlandse. De sympathieke club uit Glimmen is al jaren een vaste waarde in de hoofdklasse. Maar een echte hoogvlieger, nee, niet echt. Dit jaar wel. Met namen die nauwelijks tot de verbeelding spreken is een team geformeerd dat het – als er niet opnieuw een bizarre wending volgt – schopt tot de kruisfinales. Opvallend met een onbekende kopman als Youssef El Golli, die opmerkelijk genoeg ook nog eens al zijn singles heeft verloren. Een prachtig succes voor de Groningers, maar wel volslagen onverwacht.
Met een klein beetje fantasie kan het gezelschap dat uit die eerste hoofdklasse meegaat naar de kruisfinales op de Lage Vuursche zomaar eens net zo onverwacht zijn: Broekpolder. Ook de club uit Vlaardingen liet amper steken vallen. Slechts één verliespartij en een halfje. En juist dat laatste resultaat – tegen de Goyer – kan zomaar eens cruciaal blijken.
Steken vallen

De Noord Nederlandse en Broekpolder als kruisfinalisten in een poule met verder de Goyer en de Hoge Kleij, respectievelijk verliezend kruisfinalist en verliezend finalist van vorig jaar. Maar die twee clubs lieten op cruciale momenten steken vallen. In Leusden heeft vooral de nederlaag tegen Broekpolder pijn gedaan. Daarmee werd alles in deze poule nog eens op zijn kop gezet. De Hoge Kleij heeft nog een kansje, maar heeft de zaken niet meer in eigen hand.
Als het gaat om die plekken in de kruisfinales, kan de andere herenpoule er ook wat van. De Noordwijkse is daar de vaste waarde die mocht worden verwacht, dat is in dit seizoen absoluut ook een prestatie gebleken. Met captain Robbert van Helden en verder longhitter Aydan Verdonk als nieuwe kopman maakt de club uit de badplaats een ijzersterke indruk. Een speelronde voor het einde was de plaatsing voor de kruisfinales al zeker, en dat is een compliment waard aan de landskampioen van 2015, die zeker een voorname kandidaat is voor een nieuwe landstitel.
Kwetsbaar

Dat leek Houtrak aanvankelijk ook, maar de club uit Halfweg is geen schim meer van de geoliede machine die vorig jaar de nationale titel in de wacht sleepte. Kwetsbaar in de singles én kwetsbaar in de foursomes, het sterke punt van vorig seizoen. Dat is een gevaarlijke combinatie die al tot twee nederlagen leidde, die de doortocht naar de kruisfinales ernstig op de tocht zetten. Het kan nog voor Houtrak, maar dan is er een wonder nodig.
Die wonderen zijn er ook in negatieve zin, in beide poules zelfs. Het zou zomaar kunnen dat bij de namen van de degradanten straks roemruchte clubs als de Haagsche en de Eindhovensche moeten worden bijgeschreven. De Brabanders, twee jaar geleden nog landskampioen, leden al drie nederlagen. Een vierde, tegen het voor de laatste kans op de finales strijdende Hoge Kleij, is zonder enige twijfel fataal.
Haagsche

In de andere poule wacht de jubilerende Haagsche mogelijk hetzelfde lot. De kansen van de club uit de residentie lijken iets beter, maar verlies in de slotwedstrijd tegen De Pan betekent zeker het einde, als rivaal Princenbosch gewoon wint van het al gedegradeerde Merwelanden.
Wie al die scenario’s op een rijtje had gezet voorafgaand aan de competitie, had een plekje gekregen in een gesloten inrichting. Maar geweldig is het wel, dat de beste amateurs van Nederland elkaar elke week zó uitdagen dat alles mogelijk blijkt. Daarom is het zeker de moeite waard de apotheose van de competitie te bekijken, op zaterdag 25 en zondag 26 mei op de baan van De Lage Vuursche.
Artikel geplaatst op: 04 mei 2018 - 20:10

Gerelateerd

Delen