Echte golfbestemming met toppers als Empordà en Ryder Cup-course PGA Catalunya
Costa Brava profileert zich

De Costa Brava, dat is voor velen nog altijd de Costa van de overvolle stranden en veel te luidruchtige jongeren. Het is een beeld waarvan de mooiste kust van Spanje maar moeilijk loskomt. Maar de Costa Brava heeft veel meer te bieden. Ook voor golfers.
De indrukwekkende dertiende hole van de Stadium Course op PGA Catalunya: een feest om te spelen.

Eigenlijk zijn die woorden ‘ook voor golfers’ niet helemaal op z’n plaats. Misschien is het veel beter om daar te zeggen: ‘vooral voor golfers’. Want wie de Costa Brava eens wat beter bestudeert, komt tot de conclusie dat er een keur aan interessante golfcourses ligt op niet eens al te grote afstand van elkaar. Zoek een mooi plekje en ontdek van daaruit wat de Costa Brava te bieden heeft.
Doe dat dan vooral in het voorjaar of het najaar, het is wel zo eerlijk dat even te melden. In de zomermaanden loopt de temperatuur aan de Costa’s immers snel op en aangezien de meeste banen niet pal aan zee liggen, klimt de thermometer ook daar tot voor veel mensen onaangename hoogte. In het voorjaar en in het najaar is het juist bijzonder aangenaam.
Een beetje weg van de toeristencentra als Lloret de Mar en l’Estartit kun je aan de Costa Brava toch ook nog het echte Spaanse leven vinden. Vissers die vroeg in de ochtend hun kleine bootjes terug naar pittoreske haventjes sturen om hun vangsten te verwerken, oude huisjes in kleine straatjes en heerlijke bescheiden restaurantjes met de lekkerste gerechten.
Verrassend
En dan is er nog alle tijd om te genieten van fraaie golfcourses. Zoals Empordà, het complex met twee keer achttien holes op een paar minuten rijden van Torroella de Montgrí in het achterland van de Costa Brava. Als je daar voor de eerste keer komt, ben je absoluut verrast. Niet zozeer omdat er 36 holes van hoge kwaliteit liggen, maar eerder omdat die twee lussen volledig van elkaar verschillen.
Links en Forest, de namen zeggen het al. De eerste open, veel water en duinen, de tweede een prachtige bosbaan met veel pijnbomen die zo kenmerkend zijn voor het gebied. De courses van Empordà, een ontwerp van Robert Von Hagge, liggen er sinds 1990 en zijn een kwart eeuw later een absoluut plezier om te spelen.
Joost Luiten
Dat weet bij voorbeeld ook Joost Luiten heel goed. De beste golfer van Nederland heeft heel wat voetstappen gezet op Empordà, vertelt manager Paula Álvarez. ,,Zijn vader Nico speelde hier vaak en voor hij professional werd kwam Joost regelmatig mee om te trainen en te spelen. Nico zien we nog geregeld, we hebben een goede band. Voor Joost zijn de tijden nu anders.’’ Ze lacht even. ,,Maar hij is altijd welkom natuurlijk.’’
Dat geldt niet alleen voor Joost Luiten, maar voor alle Nederlanders. Want die, stelt Álvarez, zien ze graag op Empordà. ,,Nederlanders kennen de Costa Brava allemaal, maar helaas weten ze vaak niet dat je hier ook goed kunt golfen. Daarvoor gaan ze vaak naar het zuiden of de Costa Blanca. Maar de Costa Brava heeft gewoon een mediterraan klimaat. In de winter is het ietsje kouder, maar vanaf februari kun je hier perfect spelen. En we hebben genoeg te bieden.’’
Samenwerking
Dat laatste beseffen de golfcourses van de Costa Brave steeds beter. Niet voor niets zoeken ze de samenwerking om hun banen onder de aandacht te brengen. ,,We willen uitdragen dat we een mooie golfbestemming zijn. En meer dan dat. We hebben een prachtige kust, mooie stranden, de gastronomie is fantastisch en er is heel veel te doen en te zien. Bovendien liggen we voor Nederlanders op een afstand die met de auto goed te doen is, al blijft vliegen natuurlijk de snelste weg.’’
Vaandeldragers van golf in de Costa Brava zijn Empordà en uiteraard PGA Catalunya, dat steevast tot de Europese topbanen wordt gerekend. Niet voor niets is PGA Catalunya toneel voor het Spaans Open, maar ook voor de finales van de Qualifying School. Toch heeft ook die baan een klein probleem. Topspelers weten de weg naar PGA Catalunya te vinden, de gewone golfer iets minder. ,,Dat willen we graag veranderen’’, stelt manager Mònica Martínez. ,,Natuurlijk zijn toppers welkom, maar we willen dat iedereen kan genieten van onze banen.’’
Fantastische banen
En genieten, dat is niet moeilijk op PGA Catalunya, dat met de Tour Course en de Stadium Course ook twee fantastische banen in huis heeft. Opvallend genoeg is niet de eerste, maar juist de Stadium Course het speelterrein voor bij voorbeeld de European Tour. Een geweldige baan boordevol uitdagingen, geweldige layout en sensationele greens. Het is niet zomaar dat in het Spaanse bid voor de Ryder Cup 2022 juist PGA Catalunya de grote troef is.
Los van de twee topbanen herbergt de Costa Brava nog een aantal prima courses. Neem Golf Platja de Pals, in de buurt van het lieflijke dorpje Pals. Zo heerlijk stil dat je regelmatig in de verte de zee hoort ruisen. En hou je van bomen op een golfbaan, dan zit je daar helemaal goed. Vrijwel alle fairways van Platja de Pals worden geflankeerd door hoge pijnbomen. Prachtig om te zien, lastig om te spelen.
Vriendelijk
,,Toch zijn we een echte baan voor toeristen’’, vindt manager Maite Aliu. ,,Dat komt door het vriendelijke karakter van de course. De bomen maken het wel lastig, maar je kunt vrijwel altijd je bal terugvinden en lekker spelen.’’ Aliu pretendeert ook niet meer te zijn dan een goede toeristenbaan. ,,Nee, dit is een heel mooie baan, leuk om te spelen en iedereen is bij ons welkom.’’ Het terras bij het knusse clubhuis is bovendien bijzonder uitnodigend. Vergeet niet daar ook iets te eten: voortreffelijk.
Dan is er nog Club de Golf Costa Brava; inmiddels meer dan vijftig jaar oud met 27 holes. De 18-holes Vermell laat zich het best omschrijven als een parkbaan, maar wel eentje met leuke hoogteverschillen en lastige waterpartijen. Net als de andere banen aan de Costa Brava, zoals Peralada, Girona en Torremirona, is het gewoon ontspannen genieten. Een reden te meer om de de meest noordelijke Costa van Spanje te bezoeken.
Eric Korver
Artikel geplaatst op: 30 april 2015 - 11:18

Gerelateerd

Delen